Vad är kunskap?

Skolvåren frågar sig just detta och att definiera kunskap är svårt.

Vad jag tycker är viktigt att poängtera är att kunskap inte är något någon idag kan vara ensam om, kan någon något på ena sidan av världen finns det förmodligen någon på andra sidan av världen som kan samma sak, som kanske till och med har publicerat det på internet och redan delat med sig av kunskapen. Kunskap idag är lättillgänglig och väldigt sällan komplicerad på internet.

Men kanske är det bara jag som är vetgirig? Är det bara jag som googlar allt jag undrar?

Kanske ska vi kalla det en kunskapsrevolution? En revolution som sakta smugit sig fram de senaste åren från det att persondatorn kom till hemmen tills idag när de flesta har en egen sökmotor, ett eget lexikon, ett eget uppslagsverk, en egen spelkonsoll, en egen miniräknare, ett eget bibliotek med sig i fickan. Hela tiden.

Vad är kunskap?

Den första hemsidan som blev riktigt känd på internet var kunskap. På den hemsidan, kallad anarkistens kokbok, kunde man lära sig hur man gör bomber. Idag är uppslagsverk och skolans textböcker gammalmodiga och dåligt uppdaterade, för informationen har hunnit ändras sedan de publicerades, på internet uppdateras kunskapen konstant och uppdateras enkelt av hosten för hemsidan, uppdateringar som aldrig kan göras så fort i de kunskaper som är utskrivna på papper.

Kunskap idag är virtuellt, lättillgängligt och uppdaterat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s