Vissa dagar är lugnare än andra

Och då får man konstigt nog mindre tid. Hur hänger det här ihop, är det så att man är så uppjagad och stressad de dagar allt går i ett rasande tempo att man bara faller in i en välgörande koma när eleverna inte bankar på dörren?

Image

Jag tenderar att hamna framför datorn. Idag har jag växlat mellan att bedöma 4 grupper åttor, Twitter, Facebook, kolla mailen och tillbaka igen… Effektiv är jag inte och det kryper i hela kroppen för jag känner ju att jag borde…göra något. Alltså något handfast- sortera bland broderigarnerna eller laga tryckknappsmaskinen men jag kommer mig inte för. Och jag måste ju bli klar i datorn först, alla åttors omdömen ska vara klara på söndag och jag hinner inte jobba i helgen. Och framför allt måste jag bli klar med att ge åttorna den deltidsbedömning jag lovat fixa nu när projektet närmar sig sitt slut. Så deadline i morgon…

Idag började jag nio och hade första lektionen kvart över två. Åttorna jag skulle haft är på PRAO. Och visst hade jag elever, två tjejer i nian som inte var klara med sina arbeten från förra terminen kom in och satt och jobbade och då kan jag inte låta bli att lyssna på deras småprat. Det var mycket snack om betyg och gymnasieval och jag är rätt säker på att dessa två ligger i det övre skiktet när det gäller snittbetyg. Jag hajade till när de kom in på huruvida de var värda sina höga betyg. Den ena sa:

-Men det är väl ok ändå om du har A i det ämnet, då kommer du in på gymnasiet.

-Men, om jag inte har gjort mig förtjänt av betyget så kommer jag ju inte att klara pluggandet sedan. Och jag frågade läraren om jag verkligen var värd betyget men han kunde inte förklara. Och lärare är ju så, de vet inte så mycket om vad som gäller med betygen, allt beror ju på hur de tolkar systemet. Och då kanske de lärarna på gymnasiet tolkar det annorlunda?

Och jag tänkte att det är ju för förvirrande. Här sitter jag och gör betygsmatriser där jag försöker förklara vad som krävs så konkret som möjligt. “Kan trä symaskinen, kan felsöka symaskinen, kan variera mellan olika stygn i broderiet för att uppnå olika uttryck…” och jag hoppas att det hela blir lite tydligare. Jag pratar ofta om förmågorna som övas i slöjden och jag uppmuntrar eleverna att göra så många fel som möjligt så att det får många chanser att bli bättre. Just det jag håller på med nu, fyller i bedömningsmatriser till alla elever när det är en fjärdedel av projektet kvar så att det har en chans att visa kunskaper på den nivå de vill. Är det någon mening? Nu var det ju inte mig de pratade om idag tjejerna, men ändå. Det tar ju rätt mycket tid det här med bedömning. Jag kanske borde lägga min tid på annat i stället. Om det ändå blir otydligt och om det är så att detta är min tolkning av bedömningsgrunderna.

I morgon börjar jag också nio och första och enda gruppen kommer klockan ett… Idag hann jag bedöma alla elevarbeten, i morgon ska jag gå igenom allt igen fast andra kunskapskrav, svaren hittar jag i loggböckerna.

Undrar om jag hinner…

Advertisements

One thought on “Vissa dagar är lugnare än andra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s